Sok a rejtőzködő a melegek között
Harmaduk számára már gyerekként tudatosul mássága

Az elsődleges nemi identitás, önmagunknak a férfi vagy női nemhez sorolása a kutatók szerint már másfél éves korra kialakul bennünk. Egy kétéves gyerek már tudja, hogy milyen nemű, 1-2 évvel később pedig már meg tudja különböztetni a körülötte levő emberek nemét. Ezt akkor még gyakran a külső jegyekkel kapcsolja össze – mint például a ruházat – és megmásíthatónak, megváltoztathatónak tartja. Iskolás korára tudatosul benne végleg a nemi hovatartozás megmásíthatatlansága.

shutterstock_282906302.jpg

A felnőtt melegek jelentős része már egészen gyermekkora óta tisztában van vele, hogy „más”, bár ennek okát sokáig még nem tudja megmagyarázni. A Melegrandi.hu kétszáz meleg és biszexuális beállítottságú társkereső körében végzett kutatásából kiderült, hogy a meleg párkeresők harmadának már általános iskolás korára nyilvánvalóvá vált mássága. Vannak azonban, akikben csak egy hosszú kapcsolat után, érett felnőtt korukban tudatosul, hogy a másik nem iránt (is) vonzódnak. Minden negyedik társkeresőnek egy hosszabb hetero kapcsolat, vagy akár egy ellenkező neművel kötött házasság kellett ahhoz, hogy felismerje: azonos neműekhez vonzódik.

A felismerés pillanata óriási mérföldkő minden meleg életében, hiszen ekkor tudatosul bennük, hogy hiába próbálnak megfelelni a társadalmi normáknak, útjuk saját nemük felé viszi őket. Mindössze a megkérdezettek 30 százaléka érezte normálisnak, természetesnek a helyzetet, többségük azonban kétségbeesésről, zavarról, szorongásról és az elutasítástól való félelemről számolt be – sőt a felmérésben részt vevők 15 százaléka a mai napig küzd másságával.

Hogy ki hogyan dolgozza fel a felismerést, egyénfüggő. A legnagyobb hazai meleg társkereső oldal kutatásában résztvevők közel felének ez nem okozott gondot, másoknak viszont hosszú időre – akár évekre – is szüksége volt ahhoz, hogy el tudja fogadni saját magát.

Miután egy meleg felismerte és feldolgozta másságát, előbb-utóbb eljut oda, hogy szeretné megosztani azt legközelebbi barátaival, családtagjaival. A coming out tulajdonképpen arról szól, hogy vállalom azt, aki vagyok. Ez egyfajta felszabadulás, ami egy hosszú és küzdelmekkel teli időszak előz meg. Sokak számára ilyenkor egy új világ nyílik meg, új lehetőségekkel és kihívásokkal, de nem szabad elfelejteni, hogy ezzel egy időben egy másik világ éppen összedőlni látszik. Aki eddig barát volt, nem biztos, hogy ez után is az lesz, a szerető szülőkből pedig gyakran ellenség válik. Ezt a bizonytalanságot és az ezzel járó feszültséget nem minden meleg tudja vagy akarja elszenvedni, így számukra marad a gyakran életük végéig szóló rejtőzködés. A felmérésben résztvevők egyharmada az előítéletektől való félelem miatt a környezetében senkivel nem osztotta meg másságát, azaz rejtőzködő. A többség ennek ellenére talál a környezetében olyan megértő embereket, akiknek be meri vallani másságát.

Bár a kutatásban részt vevők csupán 4 százaléka számolt be arról, hogy környezetük a mai napig sem fogadta el szexuális beállítottságát, egyöntetűen úgy gondolják, hogy van még hova fejlődnünk elfogadás terén. A melegjogi szervezeteknek és aktivistáknak köszönhetően a homoszexualitáshoz való hozzáállás az elmúlt évtizedek során világszerte pozitív irányba mozdult, azonban hosszú időre van még szükség ahhoz, hogy a közösségi értékrendszerek többsége teljes mértékben elfogadja el ezt a fajta szexuális orientáltságot.

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinetarskereses.blog.hu/api/trackback/id/tr258285876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az online társkeresésről csak komolyan

Érdekességek az online társkeresés világából.

Friss topikok

süti beállítások módosítása